2023

Pályaválasztási kiállítás

November 17-én a 6. és 7. osztályos tanulók vettek részt a Mohácson megrendezésre kerülő Pályaválasztási kiállításon. Igyekszünk már ebben az életkorban megkezdeni a tanulók felkészítését a középiskolai lehetőségekre. Sok szakmába betekinthettek az érdeklődők, részmunkafolyamatokat ki is próbálhattak. Az intézmények képviselői tájékoztatókat kínáltak, a felmerülő kérdésekre adtak válaszokat.

Pályaválasztási kiállítás
Pályaválasztási kiállítás

Olvass tovább

Márton nap

Hagyomány intézményünkben a Márton- napi búcsúfa állítás, melynek feldíszítését a mindenkori 7.osztály végzi a szülők, nagyszülők, a Lánycsóki Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, valamint  pedagógusok segítségével és irányításával. Idén is egy nagyon szép búcsúfával emlékezünk Szent Mártonra. A kemény munka előtt libazsíros kenyeret és teát fogyaszthattunk. A tanórákon játékos feladatokat, rejtvényeket oldottunk meg, Márton napi dalokat énekeltünk, lampionokat barkácsoltunk. Köszönjük a Gemenc Zrt.-nek a fafelajánlást, valamint a Kisnyárádi Német és a Lánycsóki Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak a Márton-napi sütéshez és barkácsoláshoz való alapanyagokhoz a hozzájárulást!

November 10-én iskolánk 55 tanulója nagy sikerrel lépett fel a Lánycsóki Német Nemzetiségi Önkormányzat  Márton-napi rendezvényén. Alsós osztályaink német és lampionos táncokkal örvendeztették meg a közönséget. Felső tagozatos tanulóink közül többen a kórusban énekeltek. Pauer Gergő 7.osztályos tanuló libás verssel invitálta a jelenlévő vendégeket a műsor utáni vacsorára. Idén egy kis meglepetéssel is készültünk a falu lakói számára. Iskolánk pedagógusainak kis csapata zárta a műsort egy kis dalcsokorral.

Márton nap
Márton nap
Márton nap
Márton nap
Márton nap


Olvass tovább

Sváb gasztrohét

Iskolánkban november 6- 10-ig SVÁB GASZTROHETET tartottunk. Az osztályok különféle régi sváb ételeket készítettek.

1.o. Löffel-Krapfen / Kanalas fánk/

2.o. Kranediermarsch / Krumplis tészta /

3.o. Pfannkuchen, Panekreppl / Palacsinta /

4.o. Schupfnudel mit Weichselsoße / Nudli meggyszósszal /

5.o. Marmeladen- Tascherl / Lekváros derelye /

6.o. Strudel / Rétes /

7.o. Punnul / Babos tészta/

8.o. Pekes- Kipfel / Pék- kifli/ és Csacsifüle

A finomságok elkészítésénél nagy segítségünkre volt a Lánycsóki Német Nemzetiségi Önkormányzat, aki rendelkezésünkre bocsátotta a Német ház konyháját. A gyerekek izgatottan, nagy lelkesedéssel gyúrtak, sodortak, sütöttek. Közben németül, valamint nyelvjárásban is megbeszéltük a hozzávalókat és a receptek elkészítésének menetét. Segítőink, Dénes Teri néni és Féth Vera néni nagy türelemmel és kedvesen segített a konyhai munkálatokban. Köszönjük nekik! A kis pékek és szakácsok büszkén kínálták a kész sütiket, ételeket, amelyek igazán ízletesek lettek. A gyerekek és mi pedagógusok is nagyon élveztük a közös sütés-főzést. Remélhetőleg tanulóink otthon is kipróbálják szüleikkel, nagyszüleikkel az itt összegyűjtött recepteket és nem felejtődnek el nagymamáink nagy szeretettel készített ételei.

Sváb gasztrohét
Sváb gasztrohét
Sváb gasztrohét

Olvass tovább

Kopogtató

Kopogtató

Olvass tovább

Lázár Ervin Program

A Lázár Ervin Program keretében a 3. és 4. osztályosok a „Táncolni mindenki tud! -Hallgasd meg, éld át, táncold el!”, az 5. osztályosok a „Kezdetben vala a zene”, a 6. osztályosok a „Hullámlovas rézfúvósok zenés időutazása” zenei koncerteken vettek részt a Schneider Lajos Művészeti Iskolában, a 8. osztályosok pedig Budapestre a Magyar Állami Operaházba látogathattak el, ahol Puccini: Schicchi 2.0 című darabját tekinthették meg.


Olvass tovább

Színház

Az idei színházbérlet keretében minden alsós kisdiákunk az ősz folyamán már két alkalommal járt Mohácson, ahol a Holle anyó, illetve az Aranyszőrű bárány című zenés mesejátékokat láthatták a gyerekek.


Olvass tovább

„Kincskeresés” az iskolában, Halloween

Október 27-én kalózkodni hívtuk a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket, illetve az első, második osztályosokat is a Lánycsóki Általános Iskolába. 

A szép számmal megjelent, csillogó szemű „kis kalózokat” az alsós munkaközösség vezetője köszöntötte. A gyerekek a kincsek helyét jelölő térképpel kezükben, fejükön kalózsapkával indultak az iskola kincseinek nyomába. „Kockáztasd az életed” játék, „Tetoválószalon”, "Tombolda", „Vadvízi evezés”, „Útvesztő” , "Észbontó", „Oázis” és "Bütykölde" várta őket érdekes, játékos, motiváló feladatokkal és aranytallérokkal.  Az Oázisban igazi kalózlakomával csillapíthatták éhségüket, szomjukat. A gyerekek lelkesen vettek részt a játékban, feladatokban, kalózkodásban, így a gyűjtött aranyaikért a játék végén kalózlevelet kaptak, mely tanúsította rátermettségüket.

Kiváló alkalom volt ez az alsós munkaközösségben tanító pedagógusoknak, akik részt vettek a program lebonyolításában, hogy megfigyelhessék a jövendő első osztályba érkező gyermekeket, illetve a gyermekeknek is alkalmuk volt játékos módon felfedezni az iskola területét, termeit és megismerni a tanító néniket.

Decemberben ismét nagy szeretettel hívjuk, várjuk a nagycsoportosokat a Sportcsarnokba a „Mikulás kupa” nevű játékos sportversenyre.

Ugyanezt a napot a vállalkozó kedvű diákok és dolgozók Halloween-i jelmezben és hangulatban töltötte, ezzel is színesítve napunkat.

„Kincskeresés” az iskolában, Halloween
„Kincskeresés” az iskolában, Halloween
„Kincskeresés” az iskolában, Halloween
„Kincskeresés” az iskolában, Halloween
„Kincskeresés” az iskolában, Halloween

Olvass tovább

Sportnap

Iskolánk az idén hetedik alkalommal szervezett sportnapot a Magyar Diáksport Napján.

A diákjaink a nevelőikkel, valamint néhány lelkes szülővel kiegészülve vettek részt egy, a testmozgás népszerűsítését és az egészségre való nevelést szolgáló „A játék öröm” fesztiválon és a 2023 méteres  futáson. Legfontosabb feladatunk ezen a napon a mindennapos testnevelés mellett új, változatos, a megszokottól eltérő programot létrehozni a résztvevőknek.

Az iskola udvarán egy személyi edző, Kaipl Ida segítségével melegítettünk be energikus zenékkel és mozdulatokkal. Köszönjük a közreműködést! Ezt követően a sportolni vágyók (iskolás gyerekek, nevelők, szülők) egy 2023 méteres futáson vettek részt a falu főutcáin önkormányzati kísérettel és útlezárással a kellő engedélyek beszerzését követően. A futás teljes mértékben zavartalanul és akadályok nélkül lezajlott a falu lakosságának, az intézmény dolgozóinak illetve ez óvoda gyermekeinek bíztatása közepette. Az óvodások közül néhányan kedvet is kaptak, hogy csatlakozzanak az iskolás futókhoz, így ők is kivették a részüket a futásból egy rövidebb távon.  A futás végeztével elkezdődött a fesztivál. A  vegyes korosztályú csoportok állomásról-állomásra haladtak, majd az állomásvezető instrukcióit követve végrehajtották az érdekesebbnél érdekesebb feladatokat. Az állomásvezetők a 8. osztályosok voltak, akiket testnevelő tanáruk készített fel. Ezt követően a gyerekek labdarúgás, floorball bajnokságon vettek részt a sportcsarnokban és a mellette lévő füves labdarúgó pályán. 

Feltétlen célunk volt, hogy minél többen, minél változatosabb módon vegyünk részt aktívan a Magyar Diáksport napján rendezett sportnapunkon. Ehhez most is és a közeljövőben is szívesen veszünk minden támogatót és aktív közreműködőt.  

A gyerekek számára minden év várva várt sporteseménye ez. Igyekszünk a mindennapi élet velejárójává tenni a sportot, mint aktív rekreációs tevékenységet a „FLOW” érzet eléréséhez. 

Sportnap
Sportnap
Sportnap
Sportnap
Sportnap

Olvass tovább

Tanévnyitó

Az új tanévet szeptember 1-én reggel nyitotta meg Igazgató néni. A 4. osztályosok színvonalas műsorával, az iskolába érkező első osztályosok bemutatkozó soraival színesedett e napunk. Kata néni beszédében megfogalmazta és útravalóul adta mindannyiunknak Elon Musk, a világ leggazdagabb emberének sikerének titkait. Bemutatta az iskolánk pedagógusait, az osztályfőnököket, majd szervezési feladatokkal töltöttük a nap további részét. Ezúton kívánunk minden diákunknak és dolgozónknak egészséggel, eredményekkel és örömökkel teli 2023/2024-es tanévet!
Tanévnyitó
Tanévnyitó
Tanévnyitó
Tanévnyitó


Olvass tovább

Német nemzetiségi hagyományőrző tábor

Az NTAB-KP-1-2023/1-000340 pályázati azonosítójú „Lánycsóki német nemzetiségi hagyományőrző napközis tábor a mesterségek nyomában” című pályázat keretében iskolánk 2023. június 26-30-ig német nemzetiségi hagyományőrző napközis tábort szervezett.  A pályázat célja volt, hogy a mohácsi járásból jelentkező nappali tagozatos általános iskolás tanulók napközis tábor keretében bővítsék német nyelvi ismereteiket játékos feladatokon keresztül, a magyarországi németek kultúráját, hagyományait a régi foglalkozások tükrében elevenítsék fel, kirándulás során a hagyományőrző régi mesterségeket megismerjék, élményalapú foglalkozásokon vegyenek részt, tevékenykedjenek, tanuljanak a ma még fellelhető német nemzetiségi mesteremberektől, legyenek nyitottak, aktívan ápolják, őrizzék meg a hagyományokat. A táborban így minden nap egy újabb mesterséggel ismerkedhettek meg a gyerekek: fazekassággal, gyertyaöntéssel, mézeskalácskészítéssel, kékfestéssel és papírmerítéssel. A foglalkozások  megismerése során bővült német nyelvi szókincsük, a tevékenykedés után német nyelvű  játékos kompetenciafejlesztő feladatok segítettek a rögzítésben. A gyerekek a különböző mesterségek megismerése, egyéni művészeti alkotások létrehozása kapcsán, különböző  technikák alkalmazásával lehetőséget kaptak önmaguk és őseik, a magyarországi németek kultúrájának és hagyományainak mélyebb,  jobb megismerésére. A Nagynyárádi Kékfestő Műhelybe is ellátogattunk, ahol  megismerkedtünk a kékfestő mesterség alapjaival, a festés menetével és a használatos eszközökkel. Minden napot egy lapbookba történő bejegyzés elkészítésével, információk beragasztásával, elhelyezésével,  valamint értékeléssel zártunk. Az egyhetes napközis tábor jó hangulatban telt, fantasztikus műalkotásokat készítettek a résztvevők. Ezekből az alkotásokból a tábor utolsó napján egy kiállítást is szerveztünk.
Német nemzetiségi hagyományőrző tábor
Német nemzetiségi hagyományőrző tábor
Német nemzetiségi hagyományőrző tábor


Olvass tovább