2021

Adventre fel

„Adventre fel” projekt

Alsós tanulóinkat a járványhelyzet ellenére is meglátogatta a Mikulás. Már december 3-án meglepte a gyerekeket. Minden alsós osztály ajtókilincsére nagy zsákot akasztott, benne névre szóló levelet találtak a kíváncsiskodó gyerekek. Nagy örömmel olvasták, hogy a Mikulás büszke rájuk, mert jók voltak, és, hogy a megérdemelt ajándék sem fog elmaradni. És valóban, december 6-án újra eljött az iskolába és két csomagot is hozott minden gyermeknek. Nagy volt az öröm annak ellenére, hogy személyesen sajnos ebben az évben nem találkozhattak vele.

Már több éve hagyomány iskolánkban, hogy az adventi vasárnapokat követő hétfő reggeleken az udvaron összegyűlik az iskola apraja és nagyja, hogy együtt gyújtsuk meg az iskola adventi koszorúján is a gyertyákat. Ezen alkalmakkor kis műsorral örvendeztetjük meg egymást és igyekszünk szebbé, meghitté varázsolni minden tanulónk számára az adventi várakozást. Az első gyertya meggyújtásakor a 4. és a 8. osztály német és magyar nyelvű dalokkal, versekkel varázsolt bensőséges hangulatot, őket a 3. és 7. osztály követte a második gyertya meggyújtásakor. A harmadik adventi gyertya lángjának fényénél a 2. és 6. osztály dalai csendültek fel, míg az utolsó adventi gyertyának meggyújtása az 1. és 5. osztály feladata volt.

Mint az adventi gyertyagyújtásoknál, úgy a karácsonyi műsorunk létrejöttében is számíthattunk a gyerekek összefogására, közös munkájára. Minden tanulónk igyekezett valamit adni, valamit hozzátenni ahhoz a műsorhoz, amellyel megpróbáltuk a faluban élő emberek karácsonyát szebbé varázsolni, még ha ezt csak az internet csatornáján, online keretek között tudtuk is megtenni. 


Szintén az advent időszakában több osztály a német nemzetiségi népismeret órák keretében a Lánycsóki Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával a Német Házban szervezett mézeskalácssütést, ahol a kellemes illatok, a szorgos kezek a hagyományokat idézték fel. Szintén a népismeret órák keretében hagyományos karácsonyfadíszeket készítettek a gyerekek 

Osztályaink részt vettek a Lánycsóki Német Nemzetiségi Önkormányzat Adventi ablakok felhívásán, melynek keretében minden nap egy-egy új ablak nyílt a falu lakosai örömére. Az ablakok egy-egy téli séta keretében, valamint a nemzetiségi önkormányzat Facebook oldalán is megtekinthetők voltak! Részvételünkért barkácseszközöket kaptunk.

A karácsonyi ünnepkör időszakában minden osztály feladata volt, hogy kézimunkáival, ötleteivel díszítse fel osztálytermét, az iskola környezetét. Nagyon színes, dekoratív, kellemes hangulatot sikerült varázsolnunk az intézményben, mely munkákban mindenki kivette részét, miközben hangolódott, készülődött az ünnepre. Reméljük, ezek közül több ötlet otthon is megvalósult, esetleg ajándékként a fa alá is került!

(dióból, csuhéból, pattogatott kukoricából, gyümölcsökből), melyekkel az aulánkban felállított fenyőfánkat díszítettük. 

Iskola karácsonyi videója: https://youtu.be/EiR4MPaJRiw

 

Olvass tovább

helyi vers- és prózamondó verseny

Iskolánkban az idei tanévben ismét megrendezésre került december 2-án a helyi vers- és prózamondó verseny. 

26 gyermek készült nagy szorgalommal arra, hogy előadhassa a 3 tagú zsűri előtt a tanult verset, mesét, prózai alkotást. A járványhelyzet miatt ugyan szüleik nem lehettek jelen, hogy személyesen bátorítsák őket, de videófelvételről bárki megnézhette, hogyan szerepelt gyermeke.

A zsűri, melyben a gyerekek által jól ismert, már nyugdíjban lévő tanító nénik ültek, mosolyogva, tágra nyílt szemmel és füllel fogadta az előadásokat. A legkisebbek, az első osztályosok kezdték a versenyt és a 8. osztályos Bogdán Felícián által előadott szívhez szóló, elgondolkodtató Aranyosi Ervin verssel zárult ez az irodalmi élményekben bővelkedő délután. A zsűri ezután bronz, ezüst, arany és kiemelt arany minősítéssel értékelte az előadásokat. 

A megérdemelt jutalmakat és okleveleket december 6-án, a második adventi gyertya meggyújtásakor az udvaron, iskolástársaik előtt vehették át a versenyen szereplő tanulók. 

 

Olvass tovább

Nemzetiségi Márton-nap

November 11-én osztályszintű keretek között szerveztük meg Nemzetiségi Napunkat, a Márton-napot. Az osztályok több állomáson érdekes, játékos, ügyességi, fejtörő feladatokon keresztül bővíthették ismereteiket, élhették át a játék örömét:

- Nemzetiségi táncok

- „Oma erzählt” - Kratofilné Zeitvogel Éva néni mesélt nekünk a régi Márton-napi hagyományokról

- Játékos sportvetélkedők a hagyományok és a Márton-napi kellékek beiktatásával

- Barkácsolások (liba, lámpás…)

- Kahoot kvíz

- Szabadulószoba a könyvtárban

- Élő társas

- Búcsúfa állítás

 

Lámpásversenyt is hirdettünk, melyen minden beérkezett alkotás készítője jutalomban részesült. 



Olvass tovább

jelmezes nap


Olvass tovább

Popcorn nap


Olvass tovább

félévi értékelések


Olvass tovább

Iskolánk a Lánycsóki Magazinban 2021 március


Olvass tovább