2022

Határtalanul

Program neve: A Lánycsóki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hetedikeseinek tanulmányi kirándulása a királyok és fejedelmek útján Kolozsvártól Déváig, a Tordai-hasadékkal

Határtalanul
Határtalanul

Június elején hetedikeseink egy négy napos erdélyi kiránduláson vehettek részt a „A Lánycsóki Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hetedikeseinek tanulmányi kirándulása a királyok és fejedelmek útján Kolozsvártól Déváig, a Tordai-hasadékkal” HAT-KP-1-2021/1-000368 pályázati azonosító számú pályázat keretén belül. A program lehetővé tette a diákok számára, hogy egy történelmi témájú útvonalon keresztül kapcsolatot teremtsenek a megtekintett tájak magyarságával, erősítve bennük az együvé tartozás érzését. Utuk Nagyváradon át Erdély kapujához, a Király-hágóhoz vezetett. Majd kincses Kolozsvárott megismerhették Mátyás király életét, szülőházát, fotózkodtak a Szent Mihály templom és Mátyás király szobra előtt. A tordai sóbányában kipróbálhatták, hogy hangjuk 16-szor visszhangzik. A Tordai-hasadék egymásra néző meredek sziklái és mélyedései között erősíthették fizikumukat. A „Próbatétel” sikeres teljesítése után egy gyönyörű szállás várta őket székelykői panorámával. A bulizós este az együvé tartozás, csapatépítés jegyében telt. A következő nap Nagyenyedre látogathattak, ahol Bethlen Gábor által alapított Református Kollégiumot tekinthették meg és a benne növekvő - Jókai írásaiból már megismert - két fűzfát. Az 1849-es mészárlás emlékhelyét is megtekintették. Következő utuk Gyulafehérvárra vezetett, ahol az óvárosban sétálva megismerhették az érseki székesegyházat, a Hunyadiak síremlékeivel, Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem kőszarkofágjaival. Déván nem csak a „magos Déva várát” láthatták, hanem hetedikeseink a Böjte Csaba által, nehéz sorsú gyerekek számára fenntartott alapítványnál jártak, megismerve az ott élő gyerekek mindennapjait, szigorú napirendjét, szabályait. Jótékonykodásuk jeleként csomagokat vittek számukra. Utolsó nap a csodálatos Vajdahunyad várát tekintették meg, majd Bethlen Gábor szülőhelyét, a Bethlen- kastély épen maradt lakótornyát. Az utolsó nap is tartogatott fizikai erőpróbát, amit a Solymos várához vezető keskeny, meredek út jelentett. A kirándulás utolsó állomása Arad volt, ahol városnézés során főhajtással, koszorúzással tisztelegtek az Aradi vértanúk emlékművénél.
Határtalanul
Határtalanul
Határtalanul


Olvass tovább

Gyereknap

Május 27-én a Szülői Munkaközösség szervezete játékos gyereknapot szervezett az iskola tanulói számára. A több helyszínen zajló nagyszerű állomásokat a szülők szervezték és irányították. A gyerekprogramot foci mérkőzések, valamint az elmaradhatatlan gyereknapi édesség, a jégkrém zárta. Köszönjük minden segítő hozzátartozónak az élménydús napot!
Gyereknap
Gyereknap
Gyereknap


Olvass tovább

Regionális Színjátszó Találkozó

Május 21-én iskolánk immár második alkalommal szervezte meg Szabó Zoltánné emlékére a XVIII. Regionális Színjátszó Találkozót. 10 csoport, 150 gyermek mutatta meg e napon színjátszó tehetségét. A megnyitó műsort iskolánk tanulói mellett a Lánycsóki Vegyeskar tagjai színesítették. A közelről-távolról érkező csoportoknak az előadások alatt több lehetőséget kínáltunk a hasznos időtöltésre: Kahoot kvíz, társasjátékok, barkácsolás, sportjátékok. A szakmai zsűri a lánycsóki színjátszó szakkört arany minősítéssel jutalmazta.
Regionális Színjátszó Találkozó Regionális Színjátszó Találkozó


Olvass tovább

Sváb bál

Május 20-án a Népházban megszerveztük mini Sváb bálunkat, ahol a Hahner duó szolgáltatta a talpalávalót. A már hagyománnyá vált rendezvényünk célja, hogy a német nemzetiségi dalok, zenék és táncok mellett a nemzetiségi öltözetek továbbra is hagyományaink felelevenített részét képezzék.
Sváb bál


Olvass tovább

Lázár Ervin Program

A Lázár Ervin Program keretében több osztály színház-és múzeumlátogatáson vett részt Budapesten és Pécsen, valamint a 6-7. osztályok ellátogathattak a Parlamentbe rendhagyó történelemóra keretében is.
Lázár Ervin Program


Olvass tovább

Osztálykirándulások

Május-június hónapokban az osztályok megszervezték osztálykirándulásaikat, melyeken természeti, kulturális és közösségi élményeiket bővíthették. Ezek az iskolán kívüli osztályprogramok mindig remek lehetőséget kínálnak a szülőkkel való kapcsolatok elmélyítéséhez, a közösségi-társas kapcsolatok iskolai kereteken kívül történő bővítéséhez, miközben persze olyan helyekre jutnak el a résztvevők, melyeken a többség még nem járt és új látnivalókkal találkozhatnak.
Osztálykirándulások
Osztálykirándulások
Osztálykirándulások


Olvass tovább

TrachtTag

Vegyük fel egy hétköznapon a magyarországi német népviseletünk egy darabját, és tegyünk ünneppé egy átlagos pénteket! Idézzük meg őseink emlékét és mutassuk be örökségünket a mindennapokban. Erről szól a TrachtTag, immár nyolcadik éve. Ehhez csatlakozott iskolánk hagyományosan 2022. április 29-én is. A programot színesítettük azzal, hogy iskolánk udvarán WIR SIND DEUTSCH feliratot formáztak tanulóink és dolgozóink, ki-ki népviseleti ruhákba bújva, flash mobként, amely az iskola Youtube csatornáján is megtekinthető.
TrachtTag
TrachtTag

Olvass tovább

Február- Március - Április


Olvass tovább

kultúra napja

A magyar kultúra napjára (jan. 22.) január 21-én a sulirádión keresztül emlékeztünk. A Diákönkormányzat képviselői zenékkel, versekkel, gondolatokkal emlékeztettek mindannyiunkat kultúránk fontosságára, őrzésére! 

 

Olvass tovább