2022

ENABLE

Örömmel tudatjuk az olvasókkal, hogy iskolánkban elindult az ENABLE program. Tavasszal két kollégánk továbbképzésen sajátította el az ehhez szükséges módszertani elemeket. Az ENABLE (European Network Against Bullying in Learning and Leisure Environments) iskolai program célja, hogy a szociális és érzelmi készségek fejlesztésével valamint a kortárs segítés hangsúlyozásával megelőzze a tanulási környezetben és szabadidőben megjelenő bántalmazást és ezzel hozzájáruljon a 11-14 éves gyermekek jól-létéhez. A foglalkozások változatos munkaformákat és oktatási módszereket alkalmaznak. A program erősen épít a digitális technikák alkalmazására. Intézményünk az éves munkatervvel összhangban a teljes felső tagozaton tartja a foglalkozásokat.


Olvass tovább

Sportnap

Sportnapunkat szeptember 30-án szerveztük meg. A gyerekek többsége e napon főként rollerrel, kerékpárral és gyalog érkezett. A reggeli bemelegítést gyerekek vezényelték le, majd a már hagyományos, a falu fő utcáin zajló 2022 méteres futás vette kezdetét, melyhez az óvodások is csatlakoztak. A résztvevők választhattak, hogy váltóban, vagy egyénileg kívánják teljesíteni a távot. A beérkezőket a szülői szervezet jóvoltából gyümölcslével fogadtuk a célnál. A reggelizés és kis pihenő után váltóverseny következett vegyes csapatokkal a sportcsarnokban. A szoros versengések után pedig különböző helyszíneken a gyerekek által kedvelt sportfoglalkozások voltak: íjászat, kresz- pálya, akadálypálya, rejtélyes bingó játék a népmese napját is érintve, sport kahoot (interaktív online versengés), valamint aszfaltkréta rajzolás. Akinek mindez még nem volt elég fárasztó, az benevezhetett a labdarúgó bajnokságra is. Kifáradtunk, sportoltunk, játszottunk, élveztük!
Sportnap
Sportnap
Sportnap
Sportnap
Sportnap
Sportnap
Sportnap
Sportnap


Olvass tovább

Részvétel a szüreti fesztiválon

A településünkön zajló Szüreti fesztiválhoz is kapcsolódott iskolánk. Térbábukat állítottunk az iskola köré, valamint az iskola udvarát is őszi hangulatba öltöztettük. Pénteken a Vegyeskar Népházban eladott műsorába kapcsolódtak be tanulóink néhány énekszám erejéig.

A színjátszó szakkörös diákok a könyvtárban szombat délelőtt az „Utazás a szempillám mögé” című gyerekműsorra csalogatták az érdeklődőket.

A szombati szüreti felvonulás fellépői voltak a harmadik osztályos gyerekek, akik német nemzetiségi táncokat adtak elő az iskola előtt. Több diákunk és kollégánk népviseletbe öltözve volt tagja a felvonulásnak.
Részvétel a szüreti fesztiválon
Részvétel a szüreti fesztiválon
Részvétel a szüreti fesztiválon


Olvass tovább

Évnyitó

Szeptember 1-jén elkezdődött az új tanév. Az évnyitó műsorra a negyedik osztályosok készültek. Augusztus utolsó hetében már sokat gyakoroltak, próbáltak. Verseket, táncot és jelenetet tanultak. A színdarabban Robi, a robot érkezett az iskolába. Bemutatták, hogy miért jó a mi iskolánkba járni. Kíváncsian köszöntöttük az első osztályosokat, akik versekkel mutatkoztak be, igazgató néni pedig külön üdvözölte őket.
Évnyitó
Évnyitó
Évnyitó


Olvass tovább

Tanévzáró

Tanévünket a hatodikosok tanévzáró műsorával zártuk. A tanév során a legeredményesebb tanulóink átvehették jutalmaikat, az igazgatóhelyettes pedig értékelte a tanévet. A legeredményesebb tanulmányi átlaggal büszkélkedő alsó tagozatos osztály az 1. osztály (tanulmányi átlaguk: 4,753), a felső tagozatos osztály pedig a 7. osztály (tanulmányi átlaguk: 4,41). Ők átvették a nekik járó vándorkupákat, melyet a következő tanév végéig őriznek, s majd akkor továbbadják a következő tanév legeredményesebb osztályainak.

Összességében iskolánk tanulmányi átlaga:4,37.

Magatartás átlag: 4,02.

Szorgalom átlag: 4,09.

112 tanulónk közül az iskolánk Házirendjében foglaltak szerint 103 diákot tudtunk az év folyamán valamilyen elismerésben, jutalomban, dicséretben részesíteni. Ők összesen 578 db dicséretet kaptak. A legmagasabb rangú dicséretben, a nevelőtestületi dicséretben 21-en részesültek. Ezúton is gratulálunk Nekik, öregbítették iskolánk hírnevét, bizonyították szorgalmukat és tehetségüket, s mindezen erények mellett közben tapasztaltak, látókörüket szélesítették, tudásukat gyarapították, s a legfontosabb, hogy aktívan és hasznosan töltötték idejüket!

Tanévzáró

Olvass tovább

Ballagás

Június 18-án ballagtak iskolánk 8. osztályos tanulói. A végzősök a hagyományokhoz híven az iskola diákjai által díszített iskolaudvar és végzős tanterem falai között búcsúztak az iskolától. A részt vevő alsóbb évfolyamos gyerekek sorfala és a nyolcadikosok műsora tette meghitté és ünnepélyessé a délelőttöt. Öt tanulónk ekkor értesült a DSD I nyelvvizsga eredményéről, mindenki B1 szintet ért el, amelyhez szívből gratulálunk! Két tanuló részesült a Lánycsóki Német Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából ifjúsági nemzetiségi díjban.

Ballagás
Ballagás


Olvass tovább

Kinn az osztály nap

Kinn az osztály napon Moháccsal ismerkedtek a 4. osztályos gyerekek. Egy nyomozó feladatlap Mohács nevezetességeivel, történelmével, az itt élő emberekkel kapcsolatos kérdéseire kellett a gyerekeknek a helyi lakosok segítségével választ kapniuk. A nyomozás közben bebarangolták Mohács nevezetességeit és játszótereit is. Természetesen a fagyizás, jégkásázás sem maradhatott el ezen a meleg nyári napon!

A „Kinn az osztály nap” minden osztálynak teret engedett a szabadban történő tanórák megtartásához. A különböző helyszíneken szervezett tanórákat nagyon élvezték a gyerekek, a megszokottól eltérő órakeretek színesítették az információszerzés formáit.
Kinn az osztály nap
Kinn az osztály nap
Kinn az osztály nap
Kinn az osztály nap
Kinn az osztály nap


Olvass tovább

Apák napja

A 4. osztályban hagyományként idén is köszöntötték az apukájukat, nagypapájukat a gyerekek Apák napja alkalmából. Rövid, szívhez szóló műsorral és ajándékokkal készültek a gyerekek. A legnagyobb sikerük az apukákról készített fogalmazásoknak volt. Majd két órán keresztül önfeledten játszottak együtt gyerekek és felnőttek a Sportcsarnokban.

Apák napja
Apák napja


Olvass tovább

Egészségnap


Egészségnap
unkat június 13-án szerveztük meg. Az iskola és környéke adott helyszínt a különböző állomásoknak, ahol meghívott előadók és az iskola dolgozói biztosították a sokszínű egészséget érintő témák játékos feldolgozását:

-       elsősegély gyakorlat,

-       sportos játszópálya,

-       védőnői óra az egészséges táplálkozásról,

-       gyógynövények felhasználása és felismerése,

-       helyes kézmosás gyakorlata,

-       játékos Kahoot kvíz az egészséges életmóddal kapcsolatban,

-       a szervezet só- és cukor szükségletének szemléltetése,

-       egészséges ételkészítés.

Egészségnap
Egészségnap
Egészségnap

Olvass tovább

Éjszaka az iskolában

Június 10-én Éjszaka az iskolában program keretében a 4. osztályosok egy éjszakát töltöttek a Sportcsarnokban. A gyülekező és némi közös játékot követően a gyerekek két csapattal részt vettek a Lánycsóki Ifjúságért Egyesület éjszakai kalandtúráján, ahol mindkét csapat dobogós helyezést ért el (az egyik csapat megnyerte a versenyt). Egy anyuka frissen sült pizzát készített a gyerekeknek vacsorára. Sok közös játék, beszélgetés, a 4 együtt töltött év alatti közös élményekről készült videófelvételek, fotók vetítése után hálózsákba bújva, nagysokára elaludtak a gyerekek. Örök élmény marad mindenkinek ez az együtt töltött éjszaka!

Éjszaka az iskolában
Éjszaka az iskolában
Éjszaka az iskolában

Olvass tovább